Čistá instalace MAC OS X El Capitan

Prošel jsem několik návodů a postupů, jak nainstalovat nový El Capitan na Mac Book či jiný Mac. Všechny návody jsou si podobné, kdy se v terminálu přehrabujete v lomítkách a méně zdatný uživatel to nezvládá nebo si není jistý.

5 minut ke čtení vloženo před 3 roky
Čistá instalace MAC OS X El Capitan

Takže zde je snad HUMAN READABLE návod. Návod kopíruje původní návod k Yosemite.

Důležité upozornění!

Vše co je níže popsané by mělo normálně fungovat. Bohužel moje instalace neproběhla úplně ideálně. Jde tedy spíš o soupis mých zkušeností s instalaci nového systému.

Případné komplikace jsou způsobeny neznámou anomálíí, která se nedá popsat. V mém případě se při instalaci El Capitan vyskytla „chyba“, kdy instalátor zamrzl v bodě: Zbývá 1 sekunda instalace :) Ta sekunda byla nekonečná. A instalace se nedokončila (po 20 minutách). Údajně se to má nechat běžet déle :)

El Capitan se mi nakonec podařilo nainstalovat přes obnovení staršího systému OS X Maverick, update na El Capitan, následný restart k obnovení (CMD + R), kde se mi již nabídla internetová instalace El Capitan.

Update systému

Nejjednodušší způsob je instalovat El Capitan z AppStore na současný systém, ale to není čistá instalace. Jde však o nejpohodlnější update OS X na novou verzi. Vše zůstane, jak bylo, ale dočetl jsem se, že nastávají komplikace s některými aplikacemi, jejich spuštěním apod. obdobně jako u Yosemite.

Co je potřeba vědět!

Před instalací je potřeba vědět, že musíte zazáááááálohovat svoje data! Tedy dokumenty, MP3, videa, porno, nastavení aplikací (případně po formátu nastavit znovu), fonty atd. Nebo mít zálohu na Time Machine z které můžete vše obnovit nebo ručně vytáhnout potřebná nastavení pro jednotlivé programy z Library. Dále je potřeba vědět, zda je Váš Mac kompatibilní s El Capitan (viz níže).

Je důležité si zjistit, zda vaše oblíbené programy fungují pod El Capitan (to je nutné dohledat samostatně pro jednotlivé aplikace, které používáte). Předpokládám, že co funguje na Yosemite, pojede i na El Capitan, když už je to stěna v národním parku. Ale spoléhat se na to asi nedá.

Více informací k aplikacím najdete třeba zde:

  • http://forums.macrumors.com/threads/os-x-el-capitan-working-not-working-apps.1890772/
  • https://www.google.cz/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=el+capitan+working+apps

Počítače kompatibilní s OS X El Capitan:

  • iMac (Mid 2007 or newer)
  • MacBook Air (Late 2008 or newer)
  • MacBook (Late 2008 Aluminum, or Early 2009 or newer)
  • Mac mini (Early 2009 or newer)
  • MacBook Pro (Mid/Late 2007 or newer)
  • Mac Pro (Early 2008 or newer)
  • Xserve (Early 2009)
  • Čistá instalace by arnoost | com

Nejjednodušší způsob, jak nainstalovat nový systém El Capitan, je mít připravené následující vybavení. Čistou instalaci provedete z USB Flash disku. Takže je potřeba mít:

  • Stažený El Capitan z AppStore (po stažení vyskočí okno pro update, ale to vypněte)
  • USB FLASH disk 8 nebo 16 GB, naformátovaný na MAC OS X (žurnálovaný) přes Disk utilitu a jednotku pojmenovanou Untitled
  • Stažený program DiskMaker z http://diskmakerx.com a nainstalovaný do aplikací (poslední verze 5 podporuje tvorbu install disku El Capitan)

Příprava USB DISKU

  • Spustíte DiskMaker z aplikací, kliknete na El Capitan 10.11.
  • Průvodce sám najde staženou instalaci El Capitan v Aplikacích, jen potvrdíte, že chcete použít tuto kopii. Vyberete USB flash disk, který máte připojený v USB. Následně budete vyzvání k zadání hesla. Spustí se proces výroby instalačního USB s El Capitan.
  • Je potřeba vydržet než proces doběhne. Mezitím vyskočí několik oken se složkami z instalačního disku. Na konci procesu program zavrčí jako lev. :) Klíčenka je hotová, stačí restartovat systém a provést instalaci systému z USB flash disku.

Postup instalace

  1. Necháte externí USB klíčenku s instalačním souborem OS X El Capitan v USB.
    Restartujte svůj Mac a během startu držte klávesu Option ⌥.
  2. Z nabídnutých jednotek vyberte tu, na které se nachází instalační soubor OS X El Capitan.
  3. Před samotnou instalací spusťte Diskovou utilitu, kde vyberete interní disk ve vašem Macu a kompletně ho smažete. Je nutné, abyste ho zformátovali jako Mac OS Extended (Journaled) (Mac OS rozšířený (žurnálovaný)).
  4. Dokončíte průvodce instalace.
  5. Nainstalovat všechny aplikace a nastavit.
  6. Pro všechny, kteří mají rádi pořádek, se čistá instalace vyplatí.

U Yosemite proběhl tento postup naprosto v pořádku. U El Capitan jsem se potýkal s komplikacemi viz. výše, které se vám projevit nemusí. Netuším, zda byla chyba v balíčku instalace, programu, který dělá instalační flash disk, nebo někde úplně jinde.

Stejně jako u Yosemite, když jsem psal tento návod (cca měsíc po vydání El Capitan), jsem také slyšel o problémech s novým OS X, především po update z předchozího OS X, např. nefunkční aplikace, pády systému, či nemožnost aktivovat některé „fíčury“ apod.

Otázka je, na jak dlouho El Capitan instalujete. Když jsem psal návod na Yosemite, myslel jsem, že systém bude minimálně dva roky poslední verze. Jelikož to není ani rok, je otázka kdy vyjde další verze OS X a zda nepostačí update, pokud jste formátovali před Yosemite.

Z diskusí na Apple.com, si můžete vybrat sami, z toho co řeší uživatelé. https://discussions.apple.com/community/mac_os/os_x_el_capitan.

Ne všechno je tak Awesome, jak se zdá. Bohužel. I když předpokládám, že z čisté instalace bude vše v pořádku a problémy se týkají klasicky jen update! Zatím se zdá, že všechno funguje a systém je hodně rychlý.

Instalace z internetu

Poslední možností instalace, která by měla být úplně nejvíc nejjednodušší je restartovat počítač a podržet CMD + R. Vše by se mělo stáhnout z internetu a není třeba vytvářet FLASH disk. Před instalací stačí zformátovat lokální harddisk. El Capitanse mi však nabídl až v momentě, kdy jsem systém instaloval přes update systému. Pouhé stažení z Apple Store nestačí. Apple si tak zřejmě ověří zda mám na systém nárok. Takže flash disk postup je jistota i pro případ nečekaných komplikaci, které vám snad nenastanou.

Komentáře

*
Timebat dixere habentia calidis? Pinus passim origine sed dixere cingebant. Otia partim haec nix deus liberioris. Surgere ambitae.